press | Forum naprednih tehnologija
Telefon
(018) 530 541, 537 267
Email
info@klinikamaja.rs

Press


Press

POZIV ZA MEDIJE: FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA − POTENCIJALI GRADA NIŠA

Drugi Forum naprednih tehnologija održaće se 15. i 16. novembra 2016. godine u Oficirskom domu u Nišu. Organizatori su Grad Niš i partneri: Regionalna privredna komora Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet u Nišu i Niški klaster naprednih tehnologija NICAT.

Svečano otvaranje biće u Sali 1 od 11 sati, a prisutnima će se obratiti:

  • Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša
  • Rasim Ljajić, Potpredsednik Vlade Republike Srbije

„Forum naprednih tehnologija – potencijali grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Niša kao centra naprednih tehnologija. Ideja organizatora je da se okupe svi aktivni stejkholderi na polju naprednih tehnologija u privredi, nauci i obrazovanju i da se Niš, kao centar koji raspolaže vrhunskim kapacitetima u oblasti elektronike, mašinstva i informaciono-komunikacionih tehnologija, predstavi nadležnim ministarstvima, istraživačko-razvojnim institucijama, donatorskoj i diplomatskoj zajednici. Razlozi za pokretanje projekta mapiranja grada Niša i organizaciju „Foruma naprednih tehnologija – potencijali grada Niša“ leže u činjenici da ne postoji jasna slika o razvojnim i investicionim kapacitetima, mogućnostima i potencijalima Niša i stepenu razvijenosti sektora naprednih tehnologija, kako u lokalnoj zajednici tako i na nacionalnom i regionalnom nivou. U okviru drugog Foruma naprednih tehnologija održava se i VII ICT forum.
Foto

Konferencija za novinare

Beograd, 10. novembar 2016. godine

Drugi Forum naprednih tehnologija održaće se 15. i 16. novembra u Oficirskom domu u Nišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. Drugi Forum prilika je da se kroz izložbe i panele prikažu dostignuća naprednih tehnologija, rečeno je na konferenciji. U okviru Foruma održaće se i sedmi ICT forum, koji organizuje Regionalna privredna komora Niš, kao i sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Ideja Foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih i ekonomskih potencijala grada Niša u oblasti naprednih tehnologija. Cilj je upoznavanje firmi i institucija, kao i upoznavanje IT sektora i obrazovnog sistema, kako bi se obrazovanje prilagodilo potrebama IT tržišta“, rekao je član Gradskog veća Niša Mihajlo Zdravković.

Medijima se obratio i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić.
„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo je strategiju razvoja industrija informacionih tehnologija kojom je predviđeno jačanje start-up ekosistema i u manjim i većim gradovima. Jedan ovakav Forum, koji okuplja privredu, IT sektor, industriju i obrazovanje jeste šansa za razmenu znanja i iskustva, i za zapošljavanje novog kadra. Potrebe Evropske unije do 2020. godine pokazuju da će biti mesta za 900.000 IT stručnjaka, a u Srbiji između 50.000 i 100.000. Resorno ministarstvo spremno je da, kroz programe okrenute ka iskorišćavanju kapaciteta naučno-tehnoloških parkova, jačanju kadrovskih kapaciteta, podršci obrazovnom sektoru, uvođenju poreskih olakšica za nove kompanije, podrži jačanje cele IT zajednice“, rekao je pomoćnik ministra Savić.

„Forum naprednih tehnologija – potencijali grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Niša kao centra naprednih tehnologija.
U domenu IKT na teritoriji Niša i regiona postoji više od 1000 zaposlenih u 200 uspešnih firmi, koje su u 2015. godini ostvarile prihod od preko 30.000.000 evra. Postoji, međutim, mnogo više firmi čiji razvoj zavisi od informaciono-komunikacionih tehnologija, pa će ovaj Forum biti prilika da takve firme dobiju sve neophodne informacije iz ovih oblasti“, rekao je predstavnik Regionalne privredne komore Niš Zoran Marković.
Medijima su se obratili i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković i predstavnik Klastera naprednih tehnologija NiCat i kompanije Photon optronics Rade Nikolov.

Razlozi za pokretanje projekta Foruma naprednih tehnologija leže u činjenici da nema jasne slike o razvojnim i investicionim kapacitetima i mogućnostima Niša i stepenu razvijenosti sektora naprednih tehnologija, kako u lokalnoj sredini tako i na nacionalnom i regionalnom nivou.

Organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš i partneri: Regionalna privredna komora Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet u Nišu i Niški klaster naprednih tehnologija NICAT.


Konferencija za novinare

Petak, 4. novembar, 13 h, Gradska kuća

Povodom organizacije drugog Foruma naprednih tehnologija, koji će biti održan u Oficirskom domu u Nišu, 15. i 16. novembra, predstavnici Grada i organizatori Foruma su odžali konferenciju za novinare.

Medijima su se obratili:

  • Darko Bulatović, Gradonačelnik Niša
  • Prof. dr Dragan Janković, dekan Elektronskog fakulteta u Nišu
  • Saša Matejić, sekretar udruženja za IKT Regionalne privredne komore Niš
  • Rade Nikolov, predstavnik upravnog odbora Klastera naprednih tehnologija NICAT
  • Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje
Foto
Developed by: IRVAS International
Copyright © Grad Niš